Sistemul de racire a laptelui cu apa gheata, reprezinta astazi cel mai bun sistem de racire a laptelui in raport cu conservarea calitatii laptelui. Datorită temperaturii apei cu gheață de 0,5-1°C, nu există riscul de înghețare a laptelui în rezervor și, în plus, posibilitatea de a colecta energia de răcire în câteva ore permite utilizarea unor unități de răcire mai mici, cu o cerere de putere mai mică.
Apa cu gheață este pompată printr-un schimbător tubular de prerăcire sau cu plăci de căldură, în contracurent cu laptele din sala de muls. Răcirea instantanee determină o scădere imediată a temperaturii laptelui până la temperatura de depozitare.
Avantajele sistemului de răcire a laptelui cu apă cu gheață în comparație cu un sistem tradițional:
– Amestecarea la temperaturi scăzute în timpul mulsului în curs reduce drastic posibilitatea de creștere a bacteriilor
– Laptele se răcește imediat sub limita critică de 10° cu apă cu gheață, oprind imediat creșterea bacteriilor
Răcirea de la 35 la 10°C este cu 50% mai rapidă.
Este posibil să se răcească și cantități mici de lapte fără niciun risc de îngheț.
Permite managementul puterii pentru racire in timpi diferiti fata de faza de muls.
Gheața poate fi reconstruită prin utilizarea unor compresoare mai mici. Cererea electrică este deci mai mică
Utilizarea energiei în timpul nopții permite fermierului să economisească bani prin utilizarea unui tarif electric mai mic.
Curățarea rezervorului este mai ușoară datorită absenței laptelui congelat.
Laptele poate fi colectat oricand chiar si in timpul fazei de muls cand este racit imediat.
Rezervorul poate fi reparat în toate componentele, inclusiv evaporator.
Acest tip de racire a laptelui se aplica si atunci cand suntem in prezenta rezervorului vertical de muls (silozuri din inox). In acest caz laptele este racit cu sistemul de racire si este trimis in rezervorul vertical aflat deja la temperatura de depozitare. Rezervorul nu poate răci laptele, dar a echipat un sistem de răcire pe 2/3 din înălțimea acestuia cu scopul de a menține laptele la temperatura de depozitare, blocând o potențială creștere termică, de exemplu o temperatură ambientală deosebit de ridicată.